Vas, amely a bodzában rejlik

2021.12.28

Bizonyára sokan nem is tudják, de a bodza számos influenza ellenes pozitív hatása mellett magas vas tartalmáról is híres.

A vas élettani hatása felbecsülhetetlen értékű az emberi szervezet számára.

Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából. A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz, melynek túlnyomó része fehérjeszerkezetekhez kötődik, leginkább a hemoglobin és a myoglobin szerkezetének képezi szorosan integráns részét. A hemoglobin a vérben, a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén és a szén-dioxid szállítás túlnyomó részét végzi.

Különösképpen fontos a vasbevitel várandósság alatt illetve szoptatáskor, hiszen ilyenkor a magzat az édesanyától veszi el a számára szükséges tápanyagokat, beleértve a vasat is.

A vashiányos anaemiában szenvedők 80 százaléka nő, ugyanis esetükben fokozott a vasszükséglet, a menstruációs vérveszteség, a terhesség, illetve a szoptatási időszak miatt. Az átlagosnál nagyobb vasigény lép fel gyermek- és serdülőkorban, sportolók és művese-kezeltek esetében is. Amennyiben a bevitt tápanyag nem tartalmaz kellő mennyiségben vasat (vegetáriánus életmód, egyoldalú táplálkozás), vagy ha a gyomor-bélrendszerben felszívódási zavar van, szintén vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

A bodzabogyó természetes vasforrás, melyet tudományos adatok támasztanak alá. A bodzából készült gyümölcslevek, szirupok, és étrend kiegészítők egyre szélesebb körben használt termékek. Világszerte nő a kereslet a természetes egészségre jótékony hatású készítmények iránt.